Onze behandelingen

oncologische fysiotherapie.

Ervaart u klachten door kanker of heeft u een behandeling tegen kanker ondergaan? Mogelijk kan onze therapeut u dan helpen bij het opbouwen van conditie en kracht.

Kom in contact

Hoe gaan wij te werk?

Kanker & Fysiotherapie.

Daar sta je dan. Alles valt stil. De wereld om je heen gaat door, alsof er niets aan de hand is. 

Kanker is schrikken. Het doet niet alleen iets met je lijf. Het grijpt je ziel. Brengt je totaal uit balans.

Gelukkig is kanker steeds beter te genezen. Patiënten blijven langer in leven en steeds vaker wordt kanker een chronische ziekte. Artsen en oncologen werken daar hard aan. Ze zijn daar goed in. Ze pakken de problemen aan. Professioneel en doortastend. 

Ingrijpende behandelingen zoals bestraling, chemotherapie of een operatie kunnen pijn, krachtverlies, stijfheid, spanningsklachten, oedeemvorming, conditieverlies en vermoeidheid tot gevolg hebben.

Hoe gaan wij te werk?

Oncologische fysiotherapie.

Onderzoek wijst uit dat bewegen tijdens het revalidatietraject van kanker een positief effect heeft op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Bewegen reduceert zelfs de kans op terugkeer van kanker.

Hieronder een paar positieve effecten van bewegen bij kanker:

Welke vorm van bewegen het beste is, hangt af van uw situatie en het doel dat u wilt bereiken. 

Het werken aan uithoudingsvermogen en spierkracht vergt een andere aanpak dan wanneer u wilt bewegen om uw stemming te verbeteren. 

De revalidatie

Verschillende fasen van Revalidatie .

Voor de ziekenhuisbehandelingen

Door oncologische revalidatie wordt u voorbereid op en fit gemaakt voor ziekenhuisbehandelingen of bestralingen. 

In het geval u last hebt van bewegingsbeperkingen, dan wordt u daarvoor behandeld. Het komt vaak voor dat mensen, voordat ze ziek worden, al fysieke klachten ervaren. Samen werken we aan het verminderen van deze klachten. Hierdoor kan de bestraling fijner zijn doorgang vinden.

Tijdens de ziekenhuisbehandelingen

Mensen die gedurende de ziekenhuisbehandelingen actief blijven, doorstaan de behandelingen over het algemeen beter, zo wijst het onderzoek uit. Ook op langere termijn hebben patiënten veel minder last van vermoeidheid en daarom meer kans om hun werk te hervatten of hun hobby’s op te pakken. 

Tijdens de ziekenhuisbehandelingen gaat normaliter de spierkracht en conditie achteruit. Wij streven ernaar dit zo veel mogelijk te beperken. Daarom gaat de oncologisch fysiotherapeut samen met u aan de slag om de conditie en spierkracht op een verantwoorde wijze te verbeteren. Ook gaan we werken aan het verbeteren van souplesse van gewrichten en spieren.

Het is belangrijk dat u tijdens uw behandeltraject goed blijft slapen. We leren u ontspannings-oefeningen, waardoor u minder gespannen bent. Dit heeft een positieve uitwerking op uw slaapgedrag.

Na de ziekenhuisbehandelingen

Na de ziekenhuisbehandelingen wilt u natuurlijk zo snel mogelijk weer lekker in uw vel zitten en fit worden. Daarom is ons doel dat u zo snel mogelijk uw vroegere leven en dagelijkse bezigheden weer op kunt pakken.

Na uw behandelingen voor kanker kan vermoeidheid op gaan spelen. Dit pakken we aan door kracht- en conditietraining. We maken een schema voor u op maat, zodat u op een gezonde en veilige manier zo goed mogelijk kunt revalideren. Zo krijgen we u snel weer vitaal en energiek. We leren u om te gaan met het nieuwe energieniveau en de veranderingen in uw lichaam, maar we willen deze natuurlijk ook verbeteren. 

Door de bijwerkingen van de ziekenhuisbehandelingen is het mogelijk dat coördinatie, evenwicht en stabiliteit verstoord zijn. Door training kan dit worden verbeterd. 

Het is belangrijk dat u weer lekker in uw vel zit. U kunt zich door ontspanningsoefeningen weer fijner voelen. Daarom besteden we daar ook aandacht aan. U krijgt van ons ook gezondheids– en leefstijladvies. Dit is voorwaardenscheppend voor een energiek lichaam en reduceert de vermoeidheid. 

Geen mogelijke genezing meer

Wij kijken samen naar wat u nog wél kunt. Het is belangrijk energieverlies zo veel mogelijk te verminderen. Onze  aanpak bestaat uit kracht- en conditietraining. We kijken naar de mogelijkheden op welke manier u zo prettig en lang mogelijk uw dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren. Op die manier kunt u zolang mogelijk u zelf verzorgen, huishoudelijke taken verrichten, uw hobby’s uitvoeren en uw sociale contacten onderhouden. 

Daarnaast besteden we in deze fase door middel van ademhalings- en ontspanningsoefeningen aandacht aan de pijnbestrijding. 

Eerste afspraak

Kom in contact.

Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut zich een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u eerst vragen te stellen en te onderzoeken. Op basis daarvan stelt de fysiotherapeut de diagnose en stelt het behandelplan voor. U bespreekt dit samen, want uw persoonlijke situatie en doelen staan hierbij centraal. Stel dus ook vooral uw vragen aan de fysiotherapeut en vertel wat u graag wilt bereiken. U krijgt dus altijd zorg op maat. Passend bij uw persoonlijke situatie en gericht op het doel dat u wilt.

Passie

Ons vak is onze passie! U zult bij ons alleen maar enthousiaste medewerkers treffen die u met passie zullen behandelen.

Waardigheid

Waardigheid staat bij ons hoog in vaandel! Wij zullen altijd waardig met u en uw lichaam omgaan.

Innovatie

Wij blijven de nieuwste ontwikkelingen op ons vakgebied actief volgen en toepassen!

Aanvraag verzonden!

Bedankt voor uw contactaanvraag. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.